UNESCO , sürdürülebilir kent gelişiminde yenilikçiliği kendilerine amaç bilen şehirlerle ve şehirler arasında Yenilikçi Şehirler Ağını 2004 yılında kurdu. Bugün bu ağı oluşturan 246 şehir, yerel ve uluslararası ortak bir amaç için, yenilikçiliği kültürel ve kentsel gelişme planlarının merkezine koyarak beraberce çalışıyorlar.
Efes gibi dünyaca ünlü bir Antik kente yakınlığı, kalesi, 7 Uyurlar Mağarası, Küçük Menderes ovasına 300 metre yüksekten bakış sağlayan Keçi Kalesi, Hellenistik ve Roma eserleri bulunan müzesi ile Selçuk bir altın kaynağının değil ama çok büyük kültür kaynaklarının üzerinde bulunuyor. Sadece bu değerleri tanıyıp/tanıtarak Selçuk Kenti geliştirme planının kalbine yerleştirmek gerekiyor.
Selçuk’un zenginliği bu kadar değil. Turistler antik binalar, heykeller ve yollar yanında ortalarda serbestçe dolaşan, yüksek güneşli yerlerde kurulup gelenlere antik kentin atan kalbi gibi canlı bir görünüm sunan kedilerle de ilgileniyor. Yabancı ülkelerin hızlı yaşamı, yolları ve sürekli hareket halindeki insanları zamanla kedilerin yaşamına son vermiş. Ülkemize gelen turistler eski eserler ve el sanatları kadar kedilere de hayran. Zaten Türkiye kedi açısından çok şanslı. Van kedisi, Ankara kedisi yörelerine özgü canlılar. Ancak bu şehirlerde kedilerle ilgili ortak bir çalışma yok. O bembeyaz tüyleri, sevilmeye yatkınlığı olan ANKARA kedisi, VAN KEDİ’si tek türden geldiklerinden kısa ömürlü oluyor ve onlar da antik eserler gibi bakıma muhtaçlar. Selçuk ve Efes kedileri Van ve Ankara kedilerinden daha şanslı. Selçuk’ta kediler özgürler, sağlıklılar ve çok güzeller. İnsanlar köşelere su ve mama bırakıyor. Bir kısmı kentte, bazıları Efes’te yaşamayı seviyor ve hepsi de poz vermeye bayılıyor.
Tarih ve Kedi açısından bu kadar zengin bir kentte oturuyoruz. Selçuk çocuklarının, halkının bu zenginliklerden yararlanmasını sağlayabiliriz. Selçuk dünyanın tarih ve doğal yaşamın güzelliklerini tüm insanlarıyla paylaşan bir kent olabilir. Doğru bir proje ile kentimizin tarihi ve doğal olanakları, sadece turistleri ve şirketleri değil tüm halkı kültür, sağlık ve refah açısından besleyebilir.
DEVAMI: Dünyadaki kedi kentleri
Kedilerin sağlığımıza yararı
Selçuk Şenliği